torstai 9. tammikuuta 2014

leipäsiä

Täytyy ihan painottaa, että en missään nimessä ole mikään leipuri tai jauhopeukalo. Mutta yritystä riittää sitäkin enemmän. Lupasin yhtenä päivänä Pepille, että leivomme sämpylöitä. Samaan syssyyn käytin kaapista hiivaleipäjauhot ja tein kaksi sydämen muotoista tosi rumaa leipää. 
Tässä ohjeet, tehkää ite nätimpiä.

Grahamsämpylät

5 dl vettä tai maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
4 dl grahamjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä tai voisulaa

Lämmitä neste 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Liuota hiiva nesteeseen.
Lisää suola, siirappi ja grahamjauhot.
Anna turvota n. 5 min.
Alusta taikina vehnäjauhoilla, lisää alustuksen loppupuolella rasva.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
Pyörittele kohonneesta taikinasta palleroita tai pyörittele pötkylöiksi ja solmi löysästi.
Kohota sämpylät hyvin peitettyinä. 
 Voitele maidolla ja koristele halutessasi seesaminsiemenillä tms.

 Paista 225 °C uunin keskitasolla 10-15 min.

Hiivaleipä
2 leipää
 
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä
10-13 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä neste 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Liuota hiiva nesteeseen.
Lisää suola ja siirappi. Lisää puolet jauhoista ja vatkaa seosta voimakkaasti.
Lisää loput jauhot vähitellen ja viimeisenä öljy. Alusta pehmeä taikina.
Peitä ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 
 Kaada taikina jauhotetulle pöydälle.
Leivo kaksi leipää ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. 
Anna kohota liinalla peitettynä. 
Pistele leivät taikka koristele pinta viilloin. 

Paista 200 °C noin 25 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti